Normaali arkiruokinta, ylläpitoruokinta

 

Kun kyseessä on aikuinen koira tai kissa, joka ei imetä eikä ole kantavana eikä joudu kovalle rasitukselle alttiiksi, puhutaan ylläpitoruokinnasta. Tämä koskee suurinta osaa koirista ja kissoista joita pidetään lemmikkeinä.

Tällöin tärkein ravinnolle asetettava vaatimus on, että se on tasapainotettu ja täyttää lemmikin päivittäisen ravinnon tarpeen.  Oikea määrä korkealaatuista, huolellisesti tasapainotettua ruokaa pitää lemmikkimme terveenä, sen paino pysyy kurissa ja kunto korkealla.

Kosteat tai puolikosteat koiranmuonat voivat edistää lihomista, jos ravinnon määrää ei tarkoin valvota.  Kuivamuonat eivät ole niin energiapitoisia ja edesauttavat lisäksi suun ja hampaiden hygieniaa.  Lisäksi kuivamuonat ovat helpompia ja taloudellisempia, kun on kyse kookkaista roduista tai suurista koiramääristä.  Maukas ruoka yhdistettynä rauhallisiin elinoloihin johtaa aikuisilla koirilla helposti ylipainoon.

Helpoin tapa pitää aikuisen koiran paino kurissa on riittävä päivittäinen liikunta ja tarkoin suunniteltu ruokinta. Liikunnan osalta riittävät päivittäiset kävelyretket, juoksulenkit tai erilaiset kuntoa vaativat leikit kuten pallo- tai keppileikit tms. Myös uiminen on erinomainen liikuntamuoto. Useimmat koirat uivat mielellään kun ne riittävän nuorina ja vähitellen totutetaan veteen.

Yksinkertaisin tapa säännöstellä aikuisen koiran energian saantia on rajoittaa ruoan määrää.  Helpoimmin se tapahtuu tarjoamalla sille ennakkoon mitoitettu ateria kahdesti päivässä, määrättyyn kellonaikaan.

Koiran- ja kissanmuonien pakkausten annostelutaulukot ovat ohjeellisia.  Vaikka näitä taulukoita voidaankin pitää lähtökohtina, pitäisi jokainen eläin ruokkia yksilöllisesti juuri sen yksilöllisten tarpeiden mukaan.  Ravinnon määrä tulisi suhteuttaa lemmikin liikuntaan, temperamenttiin, fyysiseen kuntoon ja painoon.

Aikuinen koira ei tarvitse lukuisia eri rehuja.  Useimmille koirille sopii hyvin, että niille syötetään vain yhtä ja samaa, tasapainotettua kuivamuonaa sekä huolehditaan siitä, että raikasta vettä on aina tarjolla.

Kuivamuonan jatkuva vaihtaminen johtaa helposti ruoansulatushäiriöihin, mikä ilmenee ripulina tai oksenteluna. Uuteen kuivamuonaan siirtyminen tulisi aina toteuttaa vähitellen, useamman päivän kuluessa.  Tällöin vanhaan ravintoon lisätään yhä suurempi määrä uutta kuivamuonaa kunnes vanha lopulta jätetään kokonaan pois.